Постинг
15.08.2010 17:34 -
За храните и киселото мляко...
Ето на какво попаднах днес:
Да си поговорим реално
При наличието на толкова кисела млека в България, как мислете да бъде с жива закваска? Та нали след 3-4 дни ще киселее, както се случваше на млякото в бурканчета преди години. Кой ще го купи? Първо в магазините няма да има толкова разнообразие, второ - производителите му губят.
Друг е въпроса, че с "ментето" се започва още в най-ранен стадий - производителите на млякото.
Не може 1л мин вода да струва 60ст, а 1 л прясно мляко да се изкупва по 35-60 ст. Виновници няма, системата е такава - хората се принуждават да го правят. Най-простото е, че ВСЕКИ производител добавя вода, с което го разрежда достатъчно. По-хитрите купват сухо мляко, но не това, което се продава в аптеките и магазините, а такова, с което се захранват...... малките теленца То е сравнително евтино, се разрежда се с вода и добавя към млякото. По-опитните смесват мас с топла вода и други хитрини и прибавят в млякото, тъй като все пак се плаща на маслен градус и на литър. До тук с първоизточника на млякото. Сега ако кажете има големи кравеферми - да, но има и опитни работници там.
Следват мандрите. Там вече хората са опитни. Някои мандри дори са заключени за външния свят. Какво правят и слагат?
Първо от общото мляко те избиват масло. Защото него няма от къде да го направя, за разлика от другите.
Следва хубавото сирене - това, ,което ще отлежи и тн, което е твърдо и изпечено.
От там нататък - каквото е останало за прясно мляко, което продават; кисело мляко с различни гъстоти, които едва ли идват от маслеността на млякото, сирената, дунавии разни и фета - е, не едновремшните, дето се правеха само в Русе. Проста сметка - изкупвано мляко по прибл. 60ст. От 7л. чисто прясно мляко се получава 1кг сирене. Т.е. излиза 4,20 за кг, и то на цена на производител на мляко. На магазина обаче то е от 3,30лв до 7-8-9лв. Добавки: нишесте, разни чужди закваски, нямащи нищо общо с булгарикус... Извода за вас.
Като заключение ще кажа, че наблизо има голяма млечно-производителна фирма, чийто служител казва "3 год. никакво мляко да не влезе в .... няма да спрем да работим"
Като второ заключение - ако можете набавяйте си от сигурни производители, но тъй като това нито е гаранция (но поне е само вода добавката) , нито възможност за много хора, не обръщайте толкова внимание на етикетите и съставките.
Биологичните продукти са твъъъъърде малко, за да може да се храним само с тях.
Видях го във някакъв форум... смятам да е много логично и за жалост се съгласявам безрезервно с тезата, че само домашното се доближава до истинското...
А и някъде бях чел, че бактерията "Лактобацилус Булгарикус" или както се казва може да се извлече от повърхността на оризово зърно?
Да си поговорим реално
При наличието на толкова кисела млека в България, как мислете да бъде с жива закваска? Та нали след 3-4 дни ще киселее, както се случваше на млякото в бурканчета преди години. Кой ще го купи? Първо в магазините няма да има толкова разнообразие, второ - производителите му губят.
Друг е въпроса, че с "ментето" се започва още в най-ранен стадий - производителите на млякото.
Не може 1л мин вода да струва 60ст, а 1 л прясно мляко да се изкупва по 35-60 ст. Виновници няма, системата е такава - хората се принуждават да го правят. Най-простото е, че ВСЕКИ производител добавя вода, с което го разрежда достатъчно. По-хитрите купват сухо мляко, но не това, което се продава в аптеките и магазините, а такова, с което се захранват...... малките теленца То е сравнително евтино, се разрежда се с вода и добавя към млякото. По-опитните смесват мас с топла вода и други хитрини и прибавят в млякото, тъй като все пак се плаща на маслен градус и на литър. До тук с първоизточника на млякото. Сега ако кажете има големи кравеферми - да, но има и опитни работници там.
Следват мандрите. Там вече хората са опитни. Някои мандри дори са заключени за външния свят. Какво правят и слагат?
Първо от общото мляко те избиват масло. Защото него няма от къде да го направя, за разлика от другите.
Следва хубавото сирене - това, ,което ще отлежи и тн, което е твърдо и изпечено.
От там нататък - каквото е останало за прясно мляко, което продават; кисело мляко с различни гъстоти, които едва ли идват от маслеността на млякото, сирената, дунавии разни и фета - е, не едновремшните, дето се правеха само в Русе. Проста сметка - изкупвано мляко по прибл. 60ст. От 7л. чисто прясно мляко се получава 1кг сирене. Т.е. излиза 4,20 за кг, и то на цена на производител на мляко. На магазина обаче то е от 3,30лв до 7-8-9лв. Добавки: нишесте, разни чужди закваски, нямащи нищо общо с булгарикус... Извода за вас.
Като заключение ще кажа, че наблизо има голяма млечно-производителна фирма, чийто служител казва "3 год. никакво мляко да не влезе в .... няма да спрем да работим"
Като второ заключение - ако можете набавяйте си от сигурни производители, но тъй като това нито е гаранция (но поне е само вода добавката) , нито възможност за много хора, не обръщайте толкова внимание на етикетите и съставките.
Биологичните продукти са твъъъъърде малко, за да може да се храним само с тях.
Видях го във някакъв форум... смятам да е много логично и за жалост се съгласявам безрезервно с тезата, че само домашното се доближава до истинското...
А и някъде бях чел, че бактерията "Лактобацилус Булгарикус" или както се казва може да се извлече от повърхността на оризово зърно?
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари